Słodkie Pożegnanie Lata: przepis na ciasto z owocami

0
Słodkie Pożegnanie Lata: przepis na ciasto z owocami

Lato powoli ustępuje miejsca jesieni, a wraz z nim kończy się sezon na świeże, soczyste owoce. Jednak zanim w pełni zanurzymy się w jesiennej atmosferze i szkolnych obowiązkach , warto skorzystać z ostatnich owocowych darów natury i przygotować pyszne ciasto, które umili nam powrót do szkolnej rutyny. Przedstawiamy przepis na owocowe ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie i doda odrobiny słodyczy pierwszym dniom września. Oto co potrzebujesz, aby rozpocząć:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml mieszanki letnich owoców: maliny, borówki, czarnej lub czerwonej porzeczki, wiśni
  • Dekoracja: cukier puder

Niezbędne przybory:

  • Mikser
  • Piekarnik
  • Miarka do odmierzenia składników
  • Sitko
  • Tortownica
  • Zestaw silikonowych narzędzi kuchennych

Przygotowanie:

Na początek nagrzej piekarnik do 180°C. W międzyczasie przygotuj 👉 tortownicę, smarując jej wnętrze masłem lub olejem (to zadanie ułatwisz sobie silikonowym pędzlem z naszego 👉 zestawu). Owoce, krótko opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. W osobnej misce przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, aby uzyskać lekką i puszystą konsystencję ciasta. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier, nie przestając ubijać. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj cukier waniliowy, a następnie żółtka, kontynuując ubijanie na niskich obrotach. Do powstałej masy stopniowo wlewaj olej lub roztopione masło, cały czas mieszając. Następnie dodawaj przesianą mąkę w trzech turach, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.

Gotowe ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej tortownicy, starannie wyrównując jego powierzchnię za pomocą silikonowej szpatułki. Na wierzchu ciasta równomiernie rozłóż owoce, starając się zachować między nimi odstępy. Tak przygotowaną tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Ciasto powinno się pięknie zarumienić na wierzchu, a po wbiciu patyczka, ten powinien wyjść suchy. Gdy stukniesz w wierzch ciasta, powinien wydać charakterystyczny, głuchy odgłos, świadczący o jego doskonałym wypieczeniu. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie delikatnie posyp je cukrem pudrem, używając sitka.

Wskazówki:

Aby owoce nie opadały na dno ciasta, warto je wcześniej delikatnie oprószyć mąką.

 


Owocowe ciasto to idealny sposób na zatrzymanie smaku lata. Upiecz je, ciesz się wspólnym czasem z bliskimi i pozwól, by każdy kawałek przypominał Ci o ciepłych, letnich dniach. Udanej zabawy i smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl