Ranty do Tortu, Blachy i Formy do Pieczenia
33,90 zł
Cena regularna:
45,00 zł
18,90 zł
Blachy i formy do pieczenia to podstawowe wyposażenie każdej amatorskiej i profesjonalnej kuchni. Trudno wyobrazić sobie przygotowanie jakichkolwiek wypieków bez tych niezbędnych akcesoriów. Mogą mieć one najróżniejsze wielkości i kształty w zależności od swojego przeznaczenia.
Formy i foremki do ciasta
Formy do pieczenia mogą być wykonane z różnych materiałów, najczęściej jednak spotykamy propozycje metalowe. Oferowane w naszym sklepie wysokiej jakości produkty są gwarancją udanych wypieków. Wybierając odpowiednią formę do ciasta, warto wziąć pod uwagę, jakie ciasta najczęściej pieczemy i do jakich wypieków będzie nam ona potrzebna. Najpopularniejsze formy do ciasta to:
-
okrągłe tortownice różnej wielkości,
-
blachy prostokątne lub kwadratowe,
-
keksówki,
-
specjalne foremki do tarty,
-
okrągłe formy z kominem,
-
foremki do muffinek.
Tortownica, czyli okrągła forma do pieczenia tortu
Tortownice to bardzo funkcjonalne foremki, które przydadzą się do pieczenia biszkoptu, sernika albo szarlotki. Jeśli zdarza Ci się piec torty różnej wielkości, to warto się zaopatrzyć w różnej wielkości tortownice albo uniwersalny rant do tortu. Okrągłe ciasto prezentuje się zawsze bardzo efektownie, szczególnie jeśli zadbasz o odpowiednie dekoracje. Metalowa forma do tortu wyposażona jest najczęściej w odpinaną obręcz, która ułatwia wyjęcie upieczonego ciasta i doskonale sprawdzi się podczas zdobienia i wypełniania ciasta kremem. Jednak w wielu przypadkach bardziej uniwersalny może się okazać wysoki rant do tortu.
Różne rodzaje tortownic
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i mogą być wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejszą tortownicą jest forma do tortu z odczepianym rantem. Znajdziesz również formyz pokrywką albo jednokomorowe tortownice bez odpinanego boku. Forma do pieczenia tortu może być również wykorzystywana do przygotowania deserów niewymagających pieczenia, takich jak sernik na zimno czy deser na pokruszonych ciasteczkach, ale to przede wszystkim idealny sposób na smaczne okrągłe wypieki.
Regulowany rant do tortu
Rant do tortu regulowany to idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają piec okrągłe słodkości. Rant do tortu świetnie się sprawdza w przypadku pieczenia biszkoptów i wysokich ciast, ale również stanowi nieocenioną pomoc w trakcie przekładania i wyrównywania wysokich wypieków. Rant do tortu regulowany pozbawiony jest dna i można w nim upiec ciasto o różnej średnicy. Układa się go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekłada do niego ciasto. Takie ranty umożliwiają pieczenie ciast o dość znacznej wysokości i nadają one wypiekom bardzo równy i symetryczny kształt. Rant do tortu wysoki to idealny sposób na efektowne torty przekładane kremem i owocami. Pozwoli Ci uzyskać bardzo prosty i wyrównany tort, składający się z różnych warstw, który łatwo obłożyć kremem lub masą cukrową.
Różne wymiary foremek do tortu
Wybór odpowiedniej wielkości tortownicy jest bardzo ważny, ponieważ od jej średnicy zależy, ile kawałków będziesz mógł wykroić z upieczonego ciasta. Przykładowo tort o średnicy 16 cm pozwoli Ci podzielić ciasto na maksymalnie 10 kawałków, natomiast średnica 30 cm to od 30 do 40 kawałków tortu. Oferowany przez nas rant do tortu wysoki pozwoli Ci upiec biszkopt o wysokości 15 cm od 16 do 30 cm średnicy. Funkcjonalna miarka rozpisana w środku skutecznie pozwala nadać odpowiednią wielkość ciastu.
Inne foremki do pieczenia ciasta
Duże prostokątne i kwadratowe blaszki wykorzystuje się do pieczenia ciast drożdżowych oraz wszystkich wypieków, które podaje się pokrojone w niewielkie kostki. Takie foremki sprawdzą się również w przypadku wypiekania ciasteczek i pierniczków. Mniejsze keksówki z kolei stanowią doskonałą propozycję do wypiekania chleba lub babki. Jeszcze innym rozwiązaniem są foremki do muffinek, które mogą przybierać najróżniejsze kształty. Takie foremki posiadają odpowiednie otwory, do których wlewamy ciasto i pieczemy małe słodkości.
O czym powinieneś pamiętać?
Wybierając odpowiednią foremkę do ciasta, powinieneś przede wszystkim dostosować ją do rodzaju i wielkości ciasta, które będziesz piekł. Warto również wybierać produkty wysokiej jakości, które są trwałe, wygodne w użytkowaniu oraz łatwe do utrzymania w czystości, tak jak akcesoria oferowane w naszym sklepie.