Zapisz się na newsletter i zyskaj 5 % rabatu na pierwsze zakupy
Wybieraj spośród 1000+ wzorów opłatków
Kupuj bez obaw - zwrot do 60 dni

Rękawy i Worki Cukiernicze do Dekorowania Tortów

Trudno wyobrazić sobie pracę cukiernika bez profesjonalnych rękawów do dekorowania wypieków. Rękaw cukierniczy z wymiennymi tylkami to idealny i prosty sposób na tworzenie efektownych dekoracji ciast i deserów. Ułatwia pracę i pozwala tworzyć cukiernicze dzieła sztuki.

Profesjonalny rękaw cukierniczy

Rękaw cukierniczy to po prostu charakterystyczny woreczek w kształcie trójkąta, który może być wykonany z różnych materiałów. Najczęściej spotykamy woreczki foliowe i silikonowe, ale firmy oferują również propozycje bawełniane. Generalnie rękawy cukiernicze dzielimy na jednorazowe i wielorazowego użytku. Worki jednorazowe wykonane są z folii i wyrzuca się je po wykorzystaniu. Worki wielorazowe wykonane są z mocnego tworzywa, takiego jak silikon i mogą być używane przez dłuższy czas. Rękawy cukiernicze różnią się również wielkością. Najmniejsze woreczki to doskonały sposób na wykonywanie drobnych dekoracji, natomiast największe służą do równomiernego rozprowadzania dużej ilości kremu.

Do czego można wykorzystać rękaw cukierniczy?

Profesjonalny rękaw cukierniczy to doskonałe narzędzie do dekorowania wypieków i rozprowadzania mas kremowych. W worku umieszczamy krem lub masę cukrową, za pomocą której można udekorować ciasto. Rękawy cukiernicze występują najczęściej w komplecie z tylkami, czyli metalowymi końcówkami z odpowiednim wycięciem, które pozwalają tworzyć najróżniejsze dekoracje i ozdoby. Same rękawy bez tylek używane są najczęściej tylko do wypełniania ciasta nadzieniem lub równomiernego rozprowadzania masy na powierzchni tortu. W naszym sklepie oferujemy wyjątkowe rękawy cukiernicze z silikonu w zestawie z 24 końcówkami.

Tyłki cukiernicze

Rękaw cukierniczy w zestawie z tylkami pomoże Ci stworzyć atrakcyjne dekoracje i ozdoby o różnych kształtach i rozmiarach. Tylki cukiernicze różnią się wielkością i sposobem wycięcia końcówki. Łączy się je bezpośrednio z cukierniczym rękawem lub za pomocą adaptera. Silikonowy rękaw cukierniczy najlepiej połączyć za pomocą odpowiedniej obsadki. Rękaw cukierniczy z końcówkami pozwala tworzyć niezwykle efektowne dekoracje w kształcie kwiatów, liści, szlaczków czy falbanek. Praca z rękawem cukierniczym jest niezwykle prosta, jednak wyczarowywanie oryginalnych dekoracji wymaga trochę wprawy. Najpopularniejsze tylki stosowane do cukierniczych ozdób to min.:

  • proste tyłki z okrągłym otworem do tworzenia napisów i prostych wzorów,

  • tylki z wycięciem w kształcie otwartej lub zamkniętej gwiazdy,

  • tylki do tworzenia wzorów kwiatów,

  • proste i płaskie tylki do pojedynczych płatków,

  • tylki do tworzenia falbanek.

Jak połączyć rękaw cukierniczy z końcówkami?

Same rękawy używa się przede wszystkim do rozprowadzania kremu i nadziewania różnych wypieków, czyli wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z dużą ilością kremu i nie tworzymy dekoracji. W przypadku ozdabiania ciasta z pewnością przydadzą nam się odpowiednie końcówki. W przypadku woreczków jednorazowych możesz po prostu w odpowiednim miejscu odciąć kawałek rękawa i włożyć tylkę do środka. Musisz jednak pamiętać, żeby nie obciąć zbyt mocno końcówki. W przeciwnym razie tylko może wysunąć się z rękawa pod wpływem nacisku masy kremowej. Tylki możesz połączyć z rękawem cukierniczym również za pomocą specjalnego adaptera. To najlepsze rozwiązanie, jeśli chodzi o woreczki używane wielokrotnie. W tym przypadku rękaw cukierniczy silikonowy również obcinamy i wkładamy do niego wewnętrzną część adaptera. Na obsadkę zakładamy wybraną końcówkę do dekoracji o następnie przymocowujemy ją, korzystając z drugiej części adaptera.

Jak napełniać kremem silikonowy rękaw cukierniczy?

Rękaw cukierniczy silikonowy to bardzo proste i funkcjonalne narzędzia, jeśli chodzi o dekorowanie ciast, wypieków i deserów. Warto jednak pamiętać, żeby odpowiednio napełnić go kremem czy masą cukrową. Woreczka nigdy nie napełniamy do końca, ponieważ musi być wystarczająco dużo przestrzeni, żeby go zamknąć i móc swobodnie wyciskać cukierniczą masę. Poza tym należy odpowiednio nałożyć krem do woreczka, żeby nie zostawić wolnej przestrzeni, ponieważ wyciskane podczas dekorowania powietrze może zepsuć efekt dekoracji.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl