Zapisz się na newsletter i zyskaj 5 % rabatu na pierwsze zakupy
Wybieraj spośród 1000+ wzorów opłatków
Kupuj bez obaw - zwrot do 60 dni

Masa Cukrowa, Lukier Plastyczny

Masa cukrowa

Masa cukrowa, lukier plastyczny

Gotowa masa cukrowa to prosty sposób na niezwykle efektowne i oryginalne wypieki. Masa cukrowa może być wykorzystywana do obkładania tortów i ciast oraz modelowania różnych figurek i efektownych ozdób.

Plastyczna masa cukrowa na tort

Masa cukrowa idealnie się sprawdzi w przypadku dekorowania tortów. To najbardziej popularny rodzaj masy cukierniczej, która jest elastyczna i łatwa do modelowania. Masa cukrowa do figurek pozwala na tworzenie różnorodnych dekoracji i precyzyjnych ozdób, takich jak kwiaty i liście. Niektóre firmy oferują fondant, czyli masę cukrową z żelatyną, która jest łatwa do rozwałkowania. Innym przykładem masy cukierniczej jest marcepan, czyli masa cukrowa do tortu wykonana z migdałów, cukru pudru i białka. Marcepan jest aromatyczny i smaczny, ale o wiele bardziej kruchy niż uniwersalna gotowa masa cukrowa. Fondant jest używany przede wszystkim do pokrywania tortów, a także do tworzenia dekoracji i formowania różnych kształtów. Może być dostępny w najróżniejszych kolorach. Z kolei masa cukrowalukier królewski z dodatkiem soku z cytryny stosowany jest głównie do dekoracji.

Masa cukrowa plastyczna do dekorowania ciast

Z mas cukrowych można robić najróżniejsze dekoracje. Jedną z najważniejszych jest możliwość obkładanie tortów. Masa cukrowa do tortu pozwala pokryć cały tort i uzyskać gładką i jednolitą powierzchnię w wybranym kolorze. Kolorowe masy cukrowe sprawdzą się przede wszystkim w przypadku mocnych i wyrazistych barw, które trudniej uzyskać za pomocą spożywczych barwników. Masa cukrowa czarna pozwoli Ci stworzyć niezwykle efektowne ciasto w głębokiej czerni, natomiast masa cukrowa czerwona to idealny pomysł na walentynkowe torty w kształcie serduszka. Masa cukrowa na tort pozwala na uzyskanie efektu gładkiej i jednokolorowej płaszczyzny, którą można dodatkowo ozdobić dekoracjami w kontrastowym kolorze. Masa cukrowa -lukier umożliwia z kolei tworzenie najróżniejszych dekoracji i ozdób na różnych rodzajach wypieków.

Masa cukrowa do figurek

Masa cukrowa do figurek pozwala na tworzenie niezwykle efektownych dekoracji. Mogą to być postacie z bajek, zwierzątka, buciki na tort i serduszka. To wyjątkowy sposób na tworzenie efektownych jadalnych i trójwymiarowych ozdób, które można dopasować do każdej okazji. Oferowana w naszym sklepie masa cukrowa plastyczna wyróżnia się dużą elastycznością, dlatego nie pęka i nie kruszy się podczas pracy. Nie wysycha zbyt szybko, dlatego umożliwia wykonywanie dekoracji bez zbędnego pośpiechu. Poza tym posiada przyjemny marcepanowy aromat. Nasze masy cukrowe można wykorzystać do następujących zadań:

  • powlekanie tortów,

  • modelowanie figurek,

  • tworzenie koronek i falbanek,

  • Tworzenie listków i różyczek.

Oferowana przez nas masa cukrowa jest łatwa w użyciu. Wyróżnia się dużą elastycznością, dlatego gwarantuje wyjątkowe efekty dekoracyjne.

Jak stosować masę cukrową na tort?

Użycie masy cukrowej wymaga przestrzegania pewnych reguł. Masa przed zastosowaniem powinna być bardzo dobrze wyrobiona, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie należy ją dobrze rozwałkować na określoną grubość, najlepiej 2-3 mm. Do przyklejania masy cukrowej na powierzchnię ciasta można użyć kleju cukrowego lub wody. Masę cukrową możesz użyć do obłożenia tortów, ale również do nałożenia na muffinki i inne wypieki, tworząc eleganckie i efektowne dekoracje. Masy cukrowe są stosunkowo trwałe i mogą być przechowywane przez pewien czas w szczelnie zamkniętym opakowaniu, które zapobiegnie wyschnięciu.

Masa cukrowa zielona, różowa i niebieska

Masy cukrowe dostępne są w różnych kolorach, dlatego można z nich zrobić najróżniejsze dekoracje. Biała masa cukrowa może być również barwiona przy użyciu barwników spożywczych. To bardzo łatwy sposób na uzyskanie pożądanego koloru. Jednak w przypadku mocnych i ciemnych barw lepiej się sprawdzi gotowa masa cukrowa zabarwiona już na konkretny kolor. W przypadku barwienia mas cukrowych możesz stosować różne barwniki spożywcze, jednak pamiętaj o ich delikatnej aplikacji, żeby nie przesadzić z intensywnością koloru. Masa zabarwiona powinna być ponownie doskonale wyrobiona, żeby barwnik rozszedł się na całości barwionej masy. Jeśli masa jest zbyt miękka, możesz dodać do niej przesiany cukier puder, a jeśli jest zbyt kleista, wystarczy schłodzić ją w lodówce, żeby wróciła do odpowiedniej konsystencji.

Masa cukrowa czarna do tworzenia oryginalnych dekoracji

Masa cukrowa czarna to idealny pomysł na efektowne i eleganckie dekorowanie wypieków. Czarna jednolita płaszczyzna pięknie się komponuje z jaskrawymi kolorami dekoracji albo eleganckim złotym wykończeniem. To również doskonały sposób na stworzenie efektowne ciasta na Halloween — wystarczy dodać ozdoby w kolorze pomarańczowym w postaci dyni czy duszków. Czarny kolor może być też odpowiednim tłem dla firmowego logo.

Masa cukrowa czerwona — idealny pomysł na walentynkowe wypieki

Czerwona masa cukrowa pięknie za to ozdobi walentynkowe wypieki, tworząc bardzo efektowne kompozycje. Ale możliwości masz o wiele więcej. Masa cukrowa niebieska to idealny sposób na stworzenie morskich dekoracji, które w połączeniu z bielą będą wyglądać wyjątkowo efektownie. Masa cukrowa zielona pozwoli Ci stworzyć piękne liście, natomiast masa cukrowa biała to idealne wykończenie weselnego tortu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl