Stolnice i Wałki do Ciast
Maty, stolnice i wałki to akcesoria kuchenne niezbędne w każdej kuchni. Przydają się w przypadku słodkich i wytrawnych wypieków. Pomagają przygotować i uzyskać odpowiednią grubość ciasta, zdecydowanie ułatwiając pracę.
Stolnice silikonowe i drewniane
Stolnice gwarantuje dużą i wygodną powierzchnię do przygotowania ciasta. Mają przeważnie kształt prostokątów o różnych wymiarach. Mogą być wykonane z drewna lub elastycznego tworzywa. Kiedyś najczęściej używano stolnice drewniane, jednak obecnie większość osób decyduje się na wygodne stolnice silikonowe, ponieważ są one bardzo funkcjonalne i łatwo je przechowywać nawet w bardzo małej kuchni. Stolnice drewniane wyposażone są najczęściej w wysokie krawędzie znajdujące się z trzech stron, które zapobiegają wysypywaniu się mąki i innych składników na blat. Wszystkie stolnice charakteryzują się gładką i równą powierzchnię, która umożliwia wygodne zagniatanie i formowanie ciasta. Oferowana przez nas stolnica silikonowa to idealna propozycja do każdej kuchni. Doskonale nadają się do wyrobienia ciasta drożdżowego albo na kruche ciasteczka, sprawdzi się również podczas robienia domowego makaronu i lepienia pierogów.
Stolnica silikonowa duża
Silikonowa stolnica to bardzo uniwersalne rozwiązanie. Idealnie gładka powierzchnia zapobiega przyklejaniu się ciasta i ułatwia jego rozwałkowanie. Mata silikonowa stolnica posiada nieprzywieralną warstwę, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do powierzchni i nie ma potrzeby podsypywania ciasta dodatkowo mąką. Elastyczny materiał pozwala też na wygodne zwijanie cienkiego ciasta. Na tego typu stolnicach nadrukowane są różnej wielkości okręgi, które wskazują średnicę ciasta, ułatwiające wycięcie idealnego ciasta pod spód tortu. Znajdziesz tu również inne informacje przydatne podczas pieczenia, takie jak odmierzanie popularnych składników czy pomocnicze miarki. Stolnica silikonowa nie ślizga się na blacie podczas zagniatania ciasta i chroni blat przed zniszczeniem podczas wycinania różnych kształtów ciasteczek. Oferowana przez nas stolnica silikonowa duża z włókna szklanego o rozmiarach 60 x 40 cm wyróżnia się wyjątkową łatwością czyszczenia i przechowywania mimo dużych rozmiarów.
Stolnica silikonowa - najlepszy wybór do każdej kuchni
Jeśli szukasz odpowiedniej stolnicy dla siebie, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów:
-
materiał z jakiego jest wykonana,
-
rozmiar stolnicy,
-
łatwość czyszczenia,
-
łatwość przechowywania,
-
odporność na niskie i wysokie temperatury.
Stolnice drewniane były kiedyś bardzo popularne, obecnie wypierane są przez silikonowe rozwiązania. Przede wszystkim ze względu na łatwość przechowywania w porównaniu z sztywną i dużą stolnicą drewnianą. Rozmiar stolnicy powinien być dopasowany do wielkości Twojego blatu, jednak zbyt mała mata silikonowa stolnica nie sprawdzi się w żadnej kuchni. Silikonowa stolnica może mieć również dodatkowe zalety, takie jak informacje i miarki nadrukowane na swojej powierzchni.
Wałki do ciasta
Jeśli mowa o stolnicach, to nie można pominąć wałków do ciasta, bez których trudno przygotować i rozwałkować ciasto. Firmy oferują niezwykle szeroki asortyment takich akcesoriów, które mogą być wykonane z różnych materiałów: drewna, tworzywa sztucznego, silikonu albo stali. Drewniane wałki do ciasta to bardzo popularne rozwiązanie, które kiedyś znajdowało się w każdym domu. To bardzo trwała i ekologiczna propozycja. Wałek drewniany jest stosunkowo tani i łatwy w utrzymaniu czystości, jednak nie powinno się go myć w zmywarce. Podczas wałkowania dobrze podsypać drewniany wałek mąką, ponieważ dzięki temu ciasto nie będzie przywierać i ciągnąć się. Wałki z tworzywa sztucznego można najczęściej myć w zmywarce i dostępne są w wielu różnych kolorach i wielkościach. Znajdziesz tu propozycje cienkie i grubsze z regulowaną rączką. Wałki silikonowe posiadają specjalną silikonową powłokę, dzięki której ciasto nie przywiera do powierzchni. To bardzo lekkie i estetyczne rozwiązanie. Silikon nie chłonie zapachów i nie odbarwia się. Wałki stalowe spotykamy raczej w kuchniach profesjonalnych.